Insemnari zilnice. Conferinte. Jurnale de calatorie

45,00RON


Autor: Francisc Iosif Rainer

Format 17/24 cm

Nr. pag. 368, carte brosata

Din cuprins

JURNALE

Jurnalul de la Iasi

Jurnalul calaoriei pe jos de la Iasi la Marasesti (1916)

Jurnale din 1917 – 1922. Caietul I

Caietul al II-lea

CONFERINTE

Problema raselor umane

Originea poporului egiptean

Platon si biologia de azi

TEXTE INEDITE

Cugetarile domnului Profesor Fr. Rainer.

Fragment al unui curs pentru Academia de Arte Frumoase

Notite

Prezentare

Readucerea în memorie a personalitatii profesorului Rainer, membru de onoare al Academiei Române, se constituie într-o datorie de omagiu si recunostinta fata de figura de referinta a antropologiei românesti.

Scoala antropologica pe care a creat-o poarta pecetea gândirii sale originale, novatoare si interdisciplinara în cunoasterea fiintei umane în integritatea sa bio-culturala si în dinamica ce o realizeaza cu mediul înconjurator. Aceasta viziune integranta despre om, conturata în lumea stiintifica europeana la sfîrsitul sec XIX, a fost introdusa la noi în tara de profesorul Rainer.

Tot lui îi datoram si înfiintarea unicului institut de antropologie pe care l-a conceput de la detalii de constructie pâna la directiile de cercetare care ramân moderne în continuare si care au plasat antropologia româneasca între cele mai moderne Scoli pe plan international.

În acelasi timp este un ilustru anatomist si embriolog care a reorientat si modernizat scoala de anatomie din România.

Formarea sa intelectuala cu deschideri largi filozofice, istorice, artistice, pe lânga pregatirea atiintifica, îi dau posibilitatea întelegerii „fenomenului om” în complexitatea lui biologica ai spirituala.

Aprecierea de care se bucura din partea elitelor culturale ai stiintifice ale vremii este deosebita.

În cursurile sale reuseste performanta de a integra învatamântul anatomic cu cel de cultura generala. Viziunea sa despre anatomie este cu totul diferita de cea clasica. Revolutioneaza si modernizeaza anatomia prin studierea ei în legatura cu fiziologia realizând astfel legatura dintre forma si functie, considerând ca forma si functia constituie o unitate. Aceasta noua abordare a unei ramuri stiintifice medicale, considerata descriptiva printr-o metoda fenomenologica, îl face pe Rainer sa fie unic în pleiada de mari profesori ai savanti ai începutului de secol XX în România, care au entuziasmat si au fost venerati de studenti si oameni de cultura. Anatomia, dintr-o stiinta pe cadavre, devine o stiinta a organismului viu prin formularea data de Rainer si atât de cunoscuta astazi: „anatomia este stiinta formei vii” plasata la intrarea în salile de disectii ale Facultatii de Medicina din Bucuresti.


Adauga in Cos:

  • Produs de: Francisc Iosif Rainer

IP-ul dumneavoastra este: 107.22.48.243
Copyright © 2018 Oscar Print.