Habsburgii, Europa Centrala si frontul antiotoman. Conflicte armate, strategii diplomatice (1604-1664)

25,00RON


Autor: Ileana Cazan
Format: 15 x 21
Nr.pag.210

Lucrarea prezinta o sinteza asupra modului in care monarhia habsburgica a incercat sa isi mentina si sa isi extinda pozitiile detinute in Europa Centrala si de sud-est, intr-o perioada in care a fost prinsa in cea mai dificila inclestare militara, la care luase vreodata parte, razboiul de 30 de ani. Perioada aleasa 1606-1664 se suprapune pe lungul rastimp de acalmie dintre Imperiul ottoman si cel habsburgic, delimitat de pacea de la Zsitva-Torok si lupta de la Sankt Gothard.

Perioada analizata, in ciuda relativei stabilitati a relatiilor habsurgo-otomane, nu a fost lipsita de tensiuni diplomatice. Dimpotriva eforturile pentru mentinerea pacii au fost de cateva ori deosebita de mari, problemele acute fiind mereu aceleasi: daca Habsburgii mai sunt datori sau nu (dupa 1606) sa plateasca tribut inaltei porti si ce statut avea imparatul fata de sultan, in negocierile diplomatice si in negocierile si acordurile de pace.

Intregul achilibru a fost rupt de campania din 1664 si de pacea care I-a urmat, pace ce I-a readus pe otomani in Europa centrala in calitate de invingatori, desi pe campul de lupta fusesera invinsi. Acest paradox nu a scapat contemporanilor si el se explica doar prin eforutile depuse de Casa de Austria, pe tot parcursul veacului al XVII-lea, de a-si construi pe seama provinciilor patrimoniale, Boemia si Ungaria, o structura politica absolutista, puternic centralizata, care sa anihileze orice tentative de indepdendenta sau de autonomie politica.


Din cuprins:

Absolutismul habsburgic si evolutia situatiei politice si economice in teritoriile patrimoniale.

Absolutismul habsburgic: aspecte generale

Revolta boema si inceputul razboiului de 30 de ani (1618-1621).

Situatia economica, politica si religioasa in Ungaria

Pacea de la Zsitva-Torok si lupta Transilvaniei pentru titlul regal, 1606-1629

Relatiile Casei de Austria cu Imperiul ottoman

Tarile romane intre habsburgi si frontul antiotoman

Epoca lui Matei Basarab si Vasile Lupu si implicarea tarilor romane in lupta pentru hegemenie in Europa central-rasariteana

Domni romani pribegi in Imperiul german (Radu Serban, Gheorghe Stefan si Gligorascu voda Ghica)

Campania din 1664 si pacea de la Vasvar (Eisenburg)

Preliminarii si consecinte.

 

Adauga in Cos:

  • Produs de: Ileana Cazan

IP-ul dumneavoastra este: 54.227.48.147
Copyright © 2018 Oscar Print.