Romania, intre Eurasia si Occident

38,00RON


Editie ingrijita de Cristi Pantelimon
Autor: Claudio Mutti

Format 13x21

Nr. pag. 238

Pret 38 lei

Prefata
Lucrarea de fata semnata de profesorul italian Claudio Mutti are o insemnatate aparte pentru opinia publica din Romania. Nu credem ca exageram daca afirmam ca sunt destule elemente care fac din ea o adevarata piatra de hotar in ce priveste gandirea geopolitica din tara noastra.
In primul rand, profesorul Claudio Mutti este un foarte bun cunoscator al realitatilor romanesti. In asa masura, incat, pe buna dreptate, unul dintre traducatorii sai romani, Razvan Codrescu, remarca faptul ca, adesea, cunostintele si intelegerea (in sens de comprehensiune) profesorului Mutti in ceea ce priveste istoria culturii romane moderne depaseste de departe nivelul multor cercetatori romani. Cu o astfel de calificare, profesorul Mutti poate face afirmatii sau poate avea judecati de valoare sau opinii despre Romania care ne privesc in mod direct si dramatic, iar despre aceste idei ale domniei sale trebuie sa reflectam in mod aparte, ca venind din partea unui alter-ego al nostru.
In al doilea rand, lucrarea despre care vorbim este, preponderent, una cu caracter geopolitic, care apare in limba romana intr-un moment foarte special din perspectiva geopolitica. Interesul publicului roman, de specialitate sau nu, trebuie, de aceea, sa fie mare.
Ce fel de perspectiva geopolitica ne propune profesorul italian? Incepand chiar cu titlul (Romania, intre Eurasia si Occident), profesorul Claudio Mutti tine sa fixeze traiectoria majora a gandirii sale geopolitice. Obisnuiti cu imaginea ce ne-a fost atribuita in ultimele doua decenii si jumatate, in care, geopolitic, Romania trebuia sa treaca cu arme si bagaje in tabara atlantismului celui mai dur si mai pur, gandirea geopolitica a profesorului Mutti ne ancoreaza, dimpotriva, in tabara unui eurasianism de larga respiratie culturala, pe care ar fi bine sa-l intelegem exact inainte de a avea reflexul (comun la multi comentatori de la noi) de a-l respinge ca fiind nefiresc si impropriu.
Eurasianismul in varianta profesorului italian inseamna mult mai mult decat o optiune conjuncturala strict geopolitica, de moment. El este o optiune mai curand metafizica, ce rezulta din profilul aparte al angajamentului cultural si spiritual al autorului: traditionalismul profesorului Mutti, in linia majora a lui René Guénon sau Julius Evola, dar si a unor autori ca Ananda K. Coomaraswamy, Mircea Eliade sau Henry Corbin, reprezinta baza, soclul pe care se ridica o intreaga constructie ideatica ce tinde sa recupereze unitatea Eurasiei in pofida aparentelor diferente care separa popoarele Marelui Continent. Studiile savante incluse in acest volum ce propun o astfel de viziune spiritual-unificatoare asupra Eurasiei reprezinta capodopere ale stilului si piese de baza ale unui dosar eurasianist peren, neindatorat conjuncturilor strict politice ale actualitatii (putem enumera aici titlurile din volum care se incadreaza la aceasta categorie: Ananda K. Coomaraswamy si unitatea Eurasiei, Mircea Eliade si unitatea Eurasiei si Henry Corbin: Eurasia, concept spiritual). Pentru a argumenta unitatea de substrat a Eurasiei, Claudio Mutti va face un excurs impresionant in traditiile popoarelor din aceasta arie, luand in calcul ceea ce Ananda K. Coomaraswamy numea „viata interioara” a popoarelor ce traiesc aici, si despre care savantul anglo-indian scria decis: „Viata interioara a Asiei si a Europei este identica”. La care profesorul Mutti adauga: „Dar unde trebuie cautata aceasta esentiala identitate eurasiatica? Scriitorul anglo-indian ne trimite la izvoarele spirituale ale Eurasiei: la Upanisade, la Lao-tze, la «profetii asiatici», la Platon, la Rumi, la Jakob Boehme, la Ruysbroek, la insusi Nietzsche”. Acestea sunt numele pe care se sprijina ideea de unitate a Eurasiei...
Cazul romanesc si situarea Romaniei in planul geopolitic si spiritual eurasianist este sustinut mai ales prin viziunea aparte a lui Mircea Eliade, care, in calitate de istoric al religiilor, era poate cel mai in masura sa constientizeze unitatea spirituala a Eurasiei: „Fapt e ca Eliade, ne spune Claudio Mutti, in calitate de roman, nu era un occidental prin nastere, ci apartinea unei natiuni care s-a nascut la o rascruce geografica, intr-o regiune care a ocupat o pozitie «cruciala» in raport cu migratiile popoarelor, intr-atat incat conationalii lui Eliade au manifestat frecvent o anumita vocatie de a indeplini rolul de mediatori culturali si de creatori de sinteze (3). Pentru a ne exprima cu cuvintele sale: «Noi (romanii, n.d.r.) aveam constiinta de a fi situati intre Orient si Occident (...)»”.
Dar, pentru a intelege mai bine sensul geopoliticii spiritualiste a profesorului Mutti, e nimerit sa invocam in aceasta scurta prezentare a volumului ideile primului studiu al lucrarii (Geopolitica, geografie sacra, geofilosofie), in care se face referire la radacinile sacre ale conceptelor geopolitice, prin analogie cu ideile lui Carl Schmitt despre radacinile sacre ale conceptelor gandirii politice: „Intrebarea este urmatoarea: ar fi posibil sa se aplice si geopoliticii celebra afirmatie a lui Carl Schmitt dupa care «toate conceptele importante ale doctrinei moderne a statului sunt concepte teologice secularizate»? Cu alte cuvinte, este plauzibil ca insasi geopolitica sa reprezinte un ecou modern, daca nu o derivare secularizata a conceptelor teologice legate de «geografia sacra»? Daca ar fi asa, geopolitica s-ar gasi intr-o situatie analoaga, in anumite aspecte, nu numai cu «stiinta moderna a statului», ci cu intreaga stiinta moderna”. Privita astfel, ca gandire despre spatiul sacru, geopolitica traditionalista isi dezvaluie potentialul infinit de sinteza spirituala si se transforma in cu totul altceva decat o ”stiinta” moderna in cautarea eficientei puterii statale.
O ilustrare perfecta a acestor influente traditionale in plan geopolitic actual o reprezinta studiul Hyperborea, in care elementele mitologice se impletesc de o maniera cu totul aparte cu cele „obiective” si alcatuiesc un tablou impresionant prin deschiderile operate in timpul sacru si in geografia sacra a numeroase popoare europene si asiatice. De la autorii antici care evoca acest popor al hiperboreilor, profesorul Mutti va ajunge sa invoce traditia aparte din opera lui Vasile Lovinescu, care la randul sau se bazeaza pe scrierile lui Nicolae Densusianu si are ca „amici” teoretici autori diferiti ca expresie, printre care pot fi amintiti Mihail Sadoveanu, Mircea Eliade, Mihai Valsan, Matila Ghyka, Mihai Avramescu, Nichita Stanescu etc.
O alta idee forta pe care profesorul Mutti o va sustine, in diferite forme, in intreaga sa opera geopolitica, este ideea imperiala. Ca si in cazul sus mentionat al Eurasiei, pare a fi o idee stranie, cu care multi se vor simti inconfortabil, avand in vedere pe de o parte „realitatile” istorice mai vechi sau mai noi, iar pe de alta parte propaganda de data recenta strict destructiva la adresa Imperiului, vazut ca element neconform spiritului novator al vremurilor moderne. Ca forma traditionala politica, Imperiul, ne previne profesorul Mutti, este singura formula politica viabila inventata de catre Europa (prin extindere, putem considera ca si de catre Asia). Prin urmare, este imperios necesar ca spiritul european sa caute sa se exprime in forma imperiala. Dar ce presupune aceasta forma? Cei care se grabesc sa critice Imperiul confunda spiritul sau cu spiritul asa-numitului imperialism (abia acesta este o deviatie moderna, toxica, ce trebuie cu adevarat cenzurata). Citandu-l pe Louis Sorel, dupa ce trece in revista principalele manifestari ale Imperiului incepand cu cele iraniene si pana la ultimul imperiu european, cel habsburgic, profesorul Mutti ne atrage atentia asupra definitiei corecte a Imperiului si a accentelor pe care aceasta le presupune: „Imperiul nu este pur si simplu o mare putere politico-militara care exercita un control propriu asupra unui teritoriu extins. Imperiul poate fi mai degraba definit ca «un tip de unitate politica ce asociaza etnii, popoare si natiuni diverse dar apropiate si reunite de un principiu spiritual. Respectuos cu identitatile si animat de o suveranitate fondata pe fidelitate mai mult decat pe controlul teritorial direct». Orice manifestare istorica a modelului imperial s-a configurat in fapt, dincolo de dimensiunea sa geografica si de varietatea etnica si confesionala a popoarelor corespunzatoare, pe o ordine unitara determinata de un principiu superior”. Asadar, o ordine superioara si nu doar o putere militara, economica sau de alta natura. Nu o simpla dominatie, ci o coabitare de ordin mai inalt, bazata pe principii spirituale. Europa va fi fost asa ceva in trecut. Profesorul Mutti leaga decaderea actuala a Europei si cvasi-sinuciderea sa geopolitica de decaderea principiului imperial, care a transformat-o in vasal al intereselor atlantice si dusman al Eurasiei. Cu alte cuvinte, o Europa occidentala si atlantica devine, in interpretarea lui Claudio Mutti, o Europa depotentata, debila si suicidara: „In ce priveste Europa, Imperiul a constituit mereu inima ideala si politica a sa, centrul de gravitate, pana cand, cu decadenta si apoi cu disparitia definitiva a celor mai recente forme imperiale, Europa insasi sa se identifice mereu mai mult cu Occidentul, pana la a deveni un apendice al superputerii transatlantice si un cap de pod al acesteia pentru cucerirea Eurasiei”.
Sectiunea din lucrare dedicata Romaniei („Romania – la rascrucea Eurasiei”) este construita, in afara de elementele eurasianiste pe care le-am enumerat deja, pe conceptul – ne permitem sa spunem – „sacru” sau spiritual de rascruce. In opinia noastra, in scrierile profesorului Mutti exista un accent deosebit pe ideea de centralitate geopolitica a Romaniei in raport cu Marele Continent eurasiatic. Invocand intreaga scoala de geopolitica romaneasca clasica (dar si actuala), pe care le cunoaste foarte bine, profesorul Mutti ne atrage atentia asupra autoidentificarii geopolitice romanesti cu ideea de rascruce. A fi la rascruce inseamna, potential, a fi crucificat, dar inseamna in acelasi timp si a fi mantuit. Cu conditia ca rascrucea sa fie locul unde elementele care se intalnesc sa se transforme in sinteza si nu in tensiune. Actuala geopolitica romaneasca, in care punctul central, centralitatea sau rascrucea este deviata in sens atlantist in plin centru spiritual eurasianist este o situatie imposibila, care nu poate dura foarte mult. Profesorul Mutti, cu o finete remarcabila, ne atrage atentia asupra ultimelor optiuni geopolitice ale tarii noastre: „Daca am presupune teoretic ca Romania ar putea sa adopte o politica bazata pe principii de suveranitate europeana, atunci ar trebui ca aceasta tara, in loc sa fie redusa la un simplu pion al strategiei atlantice, sa recupereze o functie potrivita propriei pozitii geografice, propunandu-si nu sa fie o santinela a Occidentului, ci un element de legatura, o punte intre Europa si Rusia. Dar aceasta ipoteza e foarte departe de posibilitatile oferite de realitatea de astazi, deoarece actuala clasa politica romana nu pare deloc in masura sa conceapa, si mai putin sa realizeze, un proiect geopolitic de acest gen”.
Lucrarea profesorului Mutti face, asa cum este normal, o vasta incursiune si in actualitatea geopolitica ardenta. O intreaga sectiune a cartii este dedicata subiectelor de actualitate, iar studiile cuprinse in aceasta sectiune se citesc realmente cu sufletul la gura. „Geopolitica Europei de ieri si de azi”, ultima sectiune a lucrarii, aduna laolalta studii care se refera fie la episoade istorice celebre din punct de vedere geopolitic (Mussolini si spada Islamului, Evola si Nasser, Cine a dorit moartea lui Mattei), fie la elemente ce tin de viitorul continentului european (Refondarea Uniunii Europene). O mentiune speciala ar trebui poate atribuita unui studiu pe care cititorii credem ca-l vor recepta cu mare interes (In cautarea Europei. Cum sa iesim din intunericul occidental?), studiu care, in stilul caracteristic al autorului, rastoarna ideile comune si comode despre raporturile Orient-Occident apeland la o vasta bibliografie clasica si mobilizand resursele de intelegere spirituala a acestor raporturi. Astfel, invocand autori de talia lui Dante, a lui René Guénon, Heidegger sau Virgiliu, profesorul Mutti lanseaza o provocare majora atunci cand se intreaba daca nu cumva: „... Europa trebuia sa ajunga – si va ajunge efectiv chiar in epoca lui Dante, la inceputurile epocii noastre – in proximitatea acelei faze istorico-culturale care, dupa René Guénon, «a reprezentat in realitate moartea a multe lucruri»?”.
Cu aceste idei, demersul profesorului Mutti se fixeaza definitiv in ceea ce am numit ceva mai sus geopolitica spiritualista. Cititorii romani au ocazia acum sa ia contact cu una dintre cele mai interesante si convingatoare abordari geopolitice, una care convine spiritului traditional si in buna masura anistoric al poporului roman (anistorismul este, in acest punct, un fapt pozitiv!). Suntem increzatori ca lucrarea profesorului Mutti se va bucura in Romania de o recunoastere demna de valoarea sa reala, aceea de invatatura spirituala, mai presus de contingentele actualitatii fulgurante.

Cristi Pantelimon

Adauga in Cos:

  • Produs de: Claudio Mutti

IP-ul dumneavoastra este: 54.198.151.201
Copyright © 2018 Oscar Print.