REVISTA DE ANTROPOLOGIE NR. 7

45,00RON


Revista de Antropologie Urbana – Nr. 7 (2016) – CUPRINS:
EDITORIAL
Periferii culturale in orase globale – Dr. Adrian MAJURU
DOSAR
Diversitate, conflict si cultura in antropologia globala – Andrada IVAN
Tipologii de megaorase – Silviu BALASZ
Procesul de urbanizare in megaorasul Tokyo. O perspectiva istorica si culturala – Bianca BUZDUGAN
Spatiul urban percepetia comunitatii japoneze moderne – Bogdan PETREC
Efectele relocarii populatiei de-a lungul unui coridor de transport BRT – Ioana BREAZ
Shared space – o noua (re)organizare a spatiului public si al orasului – Alexandru CHIRITA
Transformarile populatiei in megaorase. Studiu de caz: Tokyo – Andreea CONSTANTINESCU
Antropology tribe in the UAE. The issue key of urban anthropology – Sadieh ABDALA
Identitatea unei comunitati informale – o tehnologie umana in Cairo – Emanuel VALCEA-PRECUP
ANTROPOLOGIE SOCIALA
Interventii de conservare-restaurare a unei sculpturi cu valoare artistica si istorica, bust marmura Carol I – Aida Simona GRIGORE
Progresul tehnologic si spatiul public urban – Iulia DRAGHICI
Sarbatorirea si sarbatotirea Craciunului in perioada comunista -analiza istorico-antropologica – Alina-Elena DUBLEA
Locuirea in orasul postsocialist Chisinau – Elvira PLUTA
ANTROPOLOGIA SANATATII
Identitate culturala si istorie medicala – Vizita bucuresteana a medicului legist german Fritz Strassmann, 1898 – Conf. Dr. Octavian BUDA si Prof. Asoc. Dr. Adrian MAJURU

EDITORIAL
Periferii culturale in orase globale

Aparitia urbanului, acum aproximativ 6000 de ani, in mai multe parti ale lumii, desigur nu brusc ci treptat, a insemnat o transformare majora in istoria omenirii. Tot ce serveste devenirea umana, adica necontenita antropogeneza, priveste antropologia.
Urbanizarea s-a mai numit si revolutie urbana. Ea nu se defineste numai prin cresterea populatiei comunitatilor, a densitatii acestor comunitati ci si prin altfel de relatii interumane, alt fel de relatii cu mediul.
In urban are loc o sustinuta productie de bunuri, la inceput manufacturate apoi industriale, aici are loc crearea de piete organizate, si apare capacitatea de a sustine un razboi etc.; toti acesti factori au condus la creearea pe parcurs a unei clase manageriale, la aparitia unei elite. Aceste procese, institutii si noi categorii umane care incep sa apara si sa se diversifice, vor continua sa evolueze formand toate straturile societatii urbane de azi. Cu alte cuvinte relatiile sociale reprezinta forta care a cristalizat procesul de urbanizare.
Ce gasim in mediul urban la baza acestei foarte puternice cresteri, dezvoltari, diversificari materiale si spirituale, ce se depaseste neincetat pe sine, spre deosebire de rural, unde nu gasim o crestere si o dezvoltare comparabila? Raspunsul este simplu si in acelasi timp generator de semnificatii: O intensificare a comunicarii interumane, o imbogatire, o diversificare, uneori o rafinare, a calitatii comunicarii.
Comunicarea interumana este raspunsul. Cand zicem comunicare interumana intelegem, contacte interumane, directe sau indirecte. Un om, traind in mediu urban, va avea in fiecare zi tot mai multe contacte comunicante, va avea ceva de spus si de auzit, direct, fata in fata, sau indirect, pe cale electronica, de la si cu semeni de ai sai. Vor contribui la aceasta in afara de raspandirea telefoniei mobile si perfectionarea Internetului, facilitarea calatoriilor prin continua imbunatatire a deplasarilor, in conditiile cresterii densitatii populationale si a amestecului de populatii in centrele urbane.
In mediul urban domina competitia, se traieste in tensiune. Toti se grabesc. O consecinta va fi sporirea agresivitatii fiecarui individ, o astfel de trasatura devenind poate un factor sine qua non a comportamentului fiecaruia. Agresivitatea duce la violenta. Au loc modificari foarte rapide ale gusturilor, ale modului de viata, ale expresiei. Oamenii tind a se imita, unii pe altii, se iau dupa modele de viata oferite de publicatii si televiziuni. Apar obiceiuri noi ce se impun o vreme, fiind apoi inlocuite de altele. Ca si moda. Obiceiuri care nu prea tin seama de precepte morale si nici de sanatate. De aici cresterea patologiei psiho- somatice. Consecintele nu pot fi in intregime prevazute.
Ritmul schimbarilor este foarte accentuat. Au loc schimbari in zona sexualitatii, a alimentatiei, a petrecerii timpului liber, a miscarii fizice individuale. Efortul fizic e tot mai redus. Toate acestea au o relevanta antropologica majora.
Schimbarile intervin sistemic si uneori in regim de urgenta, efectele impun, fara intarziere, adecvari la noile situatii. In numai zece ani omenirea se va resimti in modul de viata cotidian de tot ce se inventeaza si se arunca pe piata acum.
Odata descoperita placerea mancarii, sau a rafinamentelor culinare, cel mai important act de intretinere a vietii, alimentatia a ajuns sa genereze o patologie specifica, s-a ajuns azi la pandemia de obezitate, la boli vasculare, cardiace etc.
Acelasi lucru s-a petrecut si cu sexualitatea. Menita natural a asigura continuitatea speciei, sexualitatea devine la om si sursa majora de placere.
Azi e greu de precizat ce este mai presus, asigurarea continuitatii speciei sau placerea. Preluata de natura umana (ce tinde continuu a se indeparta de natura), sexualitatea evolueaza in zilele noastre, pe directii aproape de neimaginat si procesul transformarii ei din act de reproducere in act de placere nu s-a incheiat. Nici un fel de bariere-criterii de control, morale (precepte religioase, sociale) sau biologice (aparitia sifilisului acum 5 secole, si a infectiei cu HIV, in contemporaneitate) nu a influentat in vreun fel sexualitatea ca sursa principala de placere.
Mai semnalam fara nici un comentariu, o alta tema majora pentru revista noastra: atitudinea fata de sanatate si boala, preocuparea pentru pastrarea sanatatii ca si raspunsul in fata bolii.
Timpul si spatiul au fost totdeauna marile provocari pentru om. Omul a depus eforturi neincetate sa domine atat spatiul cat si timpul. Ce a facut cu timpul economisit, ce a castigat de pe urma faptului ca in loc de doua ore ca sa parcurga o distanta a cheltuit numai o ora, nu se stie. Am gresi spunand ca nu a facut nimic, ca a risipit timpul castigat.
Un factor principal al urbanului, ce merita a fi luat in discutie, este densitatea mare a populatiei, aglomeratia. Intr-adevar aglomeratia influenteaza cresterea si dezvoltarea, duce la sexualizarea din ce in ce mai timpurie a fetelor (menarha din ce in ce mai devreme), dar si a baietilor. Fiecare astfel de evenimente au consecinte in alte zone ale vietii, efectele sunt de tip domino si cercetarile antropologice au menirea de a evidentia aceste mecanisme care au semnificatie si valoare antropologica.
Sunt luate in discutie influentele si rolul jucat de aglomeratia si marea densitate urbana in evolutia umana. Comportament si mentalitate. Excese si progrese. Civilizatia si habitatul proiectat pentru confort si modificarea comportamentelor si a mentalitatilior. Lipsa naturii inlocuita cu plante de apartament si animale de companie. Stimuli urbani: oameni de tot felul, calitate diversa, raporturi variate.
Astfel, in orasul contemporan, care se dezvolta in viteze accelerate se dezvolta periferii culturale intr-o diversitate neimaintalnita inainte. Nu sunt neaparat etnice sau confesionale cat mai ales etologice sau profesionale. Despre constanta acestui fenomen vorbeste Andrada Ivan in studiul Diversitate, conflict si cultura in Antropologia Urbana. Mai departe, studiul semnat de Chirita Alexandru aduce in discutie unul dintre elementele noi ale acestui fenomen de diversitate intr-un orasglobal: Shared space – o noua (re)organizare a spatului public si al orasului. Dosarul tematic «Periferii culturale in orase globale» si-a focalizat atentia pe vechile culturi periferice ale secolului al XIX-lea, America Latina, Africa de nord si Extremul Orient, tocmai pentru a demonstra, la o suta de ani distanta, cum arata realitatea acestei presiuni uriase, care se dezvolta in aceste regiuni si pornesc invers, catre cultura occidentala. Bianca Buzdugan publica studiul Procesul de urbanizare in megaorasul Tokyo descriind un fenomen in desfasurare. Bogdan Petrec, prin studiul sau Spatiul urban in perceptia comunitatii japoneze moderne este imaginea in oglinda, a schimbarilor care pornesc din interior pentru a modela exteriorul. Referitor la aceeasi zona culturala, Constantinescu Andreea dezvolta detalii ale modificarilor traite colectiv de structuri demografice foarte mari pe parcursul unei singure generatii in interiorul unei viteze urbane tot mai accelerate din perspectiva raportarii la tehnologie. Studiul Transformarile populatiei in megaorate. Studiu de caz: Tokyo, reprezinta un exemplu in acest sens. Pentru zona mai conservatoare a Orientului Apropiat avem studiul semnat de Sadieh Abdella privind modelarea structurala a unor identitati tribale in curentul dezvoltarii urbane in Emiratele Arabe Unite. Sadieh prezinta aceasta realitate in studiul Anthropology tribe in the UAE. The issue of Urban Anthropology. Emanuel Vilcea Precup se afla in vecinatate Orientului Apropiat, interesul sau fiind atasat de nord estul Africii si Identitatea unei comunitati informale – o tehnologie umana in Cairo. Si aici balansul dintre tribal si tehnologic este destul de fragil. Balasz Silviu ne transfera lectura catre periferiile marilor metropole braziliene prin studiul sau foarte elaborat Favelele – o comunitate aparte. Avem aici o dezbatere foarte documentata, adusa la zi, privind dimensiunea socio-demografica si culturala a unor periferii dificil de explorat. Breaz Ioana merge mai departe si prezinta studiul de caz al unui fenomen profesional organizat si monitorizat pentru zona Rio de Janeiro: Efectele relocarii populasiei de-a lungul unui coridor de transport BRT.
Orasul global, metropola ramificatilor demografice si a structurilor profesionale tot mai variate hraneste o diversitate legata mai nou de remodelarea continua a spatiului locuit, dar si a restructurarii socio-profesionale a generatiilor tinere, pe masura ce devin adulte. O lume noua se dezvolta in fata noastra, cu fiecare zi care trece si se regaseste aproape similara si sincrona pe toate palierele culturale ale lumii noastre.
Dr. Adrian Majuru

Adauga in Cos:

IP-ul dumneavoastra este: 54.198.151.201
Copyright © 2018 Oscar Print.