Istoricul Emil Panaitescu si Scoala Româna de la Roma

65,00RON


Autor: prof.univ.dr. Ioan Opris
Format: 17 x 24, carte cusuta si legata
Nr.pag. 234

Din Cuprins:

Argument
Profilul istoricului
Scoala, directorul ei si legaturile acestuia
Bursierii si programul
Scolii Impresiile socilor
Publicatiile Scolii
Consolidarea prestigiului academic al Scolii
Demersuri pentru sustinerea directorului si afirmarea Scolii
Norii razboiului asupra Scolii
Masurile represive si degradarea Scolii
Decizia ramânerii în srainatate
Anii '50 - ani ai marilor încercari
Epilog
Abstract
Bibliografie
Indice

Cartea de fata s-a nascut ca o consecinta fericita si normala a cercetarilor noastre asupra elitelor interbelice. Îndeosebi a celor care au performat în domeniile umaniste: arheologie, istorie, istoria artei si arhitecturii, creatie artistica.

În mica parte pe eroii cartii i-am cunoscut direct, de la unii am primit cunostinte valoroase în calitatea lor de dascali si cercetatori, iar în compania câtorva m-am aflat în împrejurari exceptionale si de neuitat. Îndemnat de exemplul acestor înaintasi, am perseverat în cercetarea arhivelor, dar le-am cautat numele si în ceea ce au înfaptuit pe santiere arheologice, în cercetari de teren, în lucrari migaloase de conservare-restaurare la monumentele istorice.Celor afirmati în domeniul artelor le-am admirat talentul în colectii si expozitii muzeale.

Luati împreuna, acesti istorici - îi numim astfel întrucât fiecare a respectat legile si învataturile istoriei - apartin celei mai pe deplin afirmate generatii de intelectuali români din mereu laudata perioada interbelica. Daca atunci s-au format acesti mari specialisti, în urma unei largi deschideri a vârfurilor societatii românesti pentru promovarea valorilor, deplina lor maturitate s-a petrecut abia în anii razboiului si mai ales în urma acestuia. Matura lor contributie, scontata a fi potenta si plenara, s-a înfaptuit deci într-o vreme nu tocmai propice, si într-o tara lasata în stapânirea dominatoarei URSS. Chiar si în asemenea conditii ostile conceptiilor democratice în care generatia treizecista s-a format, dar si lasata sa traiasca într-o patrie încorsetata de rigoli ideologice nemiloase deduse din trâmbitata lupta de clasa, temeinicia pregatirii intelectuale si largul orizont al formarii lor ce a pus la baza ei valorile umaniste perene, le-au creat acelor intelectuali însemnate platforme de afirmare. Prin ei, ca modele, s-au transmis tinerilor, pe cai imposibil de controlat, cunostinte, sentimente, mijloace si legaturi puternice care au înfruntat timpurile. Si care, mult, au atenuat în parte fragmentarea societatii, lasând sansa ca prin memoria istorica sa fie pregatite vremuri mai bune.

Cartea noastra este asadar închinata bursierilor Scolii Române de la Roma, condusa vreme de peste 10 ani, de un important istoric: Emil Panaitescu.


Adauga in Cos:

  • Produs de: Ioan Opris

IP-ul dumneavoastra este: 54.167.75.28
Copyright © 2018 Oscar Print.