Icoane si Iconari din Tara Fagarasului editie de lux in cutie

150,00RON


Autor Elena Bajenaru

Format 23/28 cm

Cercetarea unui univers atât de specific ca cel al icoanelor pe sticla deschide perspective nebanuite în întelegerea mentalitatii si sensibilitatii colectivitatii satului transilvanean, implicit a celui fagarasean.
Spre deosebire de Europa apuseana, de unde a fost importata în Transilvania, pictura pe sticla s-a dezvoltat ca îndeletnicire cu caracter de arta taraneasca, atât din punct de vedere al creatiei, cât si al destinatiei. Ea a aparut ca pictura religioasa, sub forma icoanelor pe sticla, cunoscând o mare extindere si o mare circulatie în mediul rural.

Desi este un domeniu extrem de interesant, el dezvaluind nivelul cunostintelor, superstitiile, conceptia despre lumea de dincolo de moarte pe care o aveau taranii, a fost putin cercetat, astfel ca au fost realizate pâna acum numai doua lucrari închinate tehnicii înnobilarii sticlei prin pictura.
Icoanele pe sticla, indisolubil legate de glajariile din zona, realizate de zugravii din Tara Fagarasului, au fost cercetate în contextul mai larg al mestesugului picturii pe sticla, însa o lucrare închinata lor neexistând pâna acum în literatura de specialitate, oricum foarte redusa.
În acest context, se înscrie încercarea mea (proiectul) de a cerceta icoanele pe sticla din zona Fagarasului, atât formal, cât si din punct de vedere al continutului de idei pe care acestea îl exprima.
Demersul meu stiintific se va axa pe urmatoarele planuri majore:
În primul rând, voi urmari identificarea surselor iconografice pe care zugravul de icoane le-a utilizat. La nivelul actual al cercetarii, pot afirma ca acestea sunt destul de numeroase, însa toate studiile sau articolele de pâna acum numai le amintesc cu titlu informativ, fara a detalia.
Plecând de la aceste surse iconografice, voi încerca sa explic care au fost temele iconografice preferate de tarani, care au fost motivatiile si cauzele pentru care acestia au ajuns sa încline spre un subiect sau altul. În timp ce s-au descifrat componentele formale, artistice ale icoanelor pe sticla, în context social, cultural si istoric, se omite adesea identificarea semnificatiei religioase pe care icoanele au avut-o pentru privitorii originari. S-a pus accentul asupra celor ce le-au realizat si asupra calitatii artistice a icoanelor, în dauna surselor iconografice folosite si a scopului pentru care au fost realizate.
Un alt plan pe care se va axa cercetarea, îl constituie identificarea centrelor si curentelor de pictura pe sticla din Tara Fsgsrasului, precum si aprecieri de natura stilistica si estetica asupra operei fiecarui iconar. Aceste evaluari au ca suport de analiza Stiintifica colectiile de icoane pe sticla detinute de muzee, lacasuri de cult sau persoane particulare.
Constituirea si organizarea unui muzeu al icoanelor pe sticla, care sa puna în valoare relatia arta-religie, este al treilea plan pe care îl voi urmari.


Adauga in Cos:

  • Produs de: Elena Bajenaru

IP-ul dumneavoastra este: 54.224.100.134
Copyright © 2018 Oscar Print.