Istoria Miscarii Filatelice in Romania

110,00RON


ISTORIA MIŞCĂRII FILATELICE DIN ROMÂNIA

Format 17x24
Nr. Pag.: 750

Plecând de la faptul, necontestat de nimeni, că filatelia se circumscrie fenomenului cultural-istoric, scopul demersului nostru este acela de a vedea dacă filatelia este o disciplină auxiliară a istoriei. Ne-am propus, în cele ce urmează, să analizăm fenomenul pe care l-am numit mişcarea filatelică din România, dintr-o altă perspectivă, nu din cea de hobby, cum este percepută în general filatelia. Am ales să abordă filatelia în mod ştiinţific, luând în considerare conexităţile ei cu societatea în care s-a dezvoltat, pentru că, dacă pe bună dreptate se spune că mărcile poştale sunt o fidelă oglindă a vremurilor în care au fost emise, atunci şi mişcarea filatelică reflectă parcursul societăţii.De aceea ne-am propus să realizăm o lucrare interdisciplinară, situată între preocupări de filatelie, cultură şi istorie. Dorim să lămurim ce a însemnat fenomenul filatelic pentru societatea românească timp de aproape 150 de ani, cine au fost actorii care au urcat pe scena filatelică şi cum a fost filatelia percepută de societate.
Lucrarea este structurată în 11 capitole. Primele două capitole ale lucrării tratează apariţia pasiunii pentru marca poştală în lume, filierele pe care filatelia a ajuns în ţara noastră şi primii colecţionari de timbre din România. Trecerea de la activitatea individuală la formarea primelor asociaţii filatelice şi dezvoltarea lor în timp, prin toate etapele parcurse de România de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în primul deceniu al mileniului III, este subiectul capitolului III.
Urmează apoi trei capitole dedicate unor mari colecţionari ai mărcilor poştale româneşti, români şi străini deopotrivă, dintre care se detaşează regele Carol al II-lea, cel mai mare filatelist român al tuturor timpurilor. Fenomenul expoziţional în filatelie este analizat în capitolul VII şi cuprinde o istorie a filateliei în muzeele şi colecţiile publice din România, expunerea unor colecţii filatelice la expoziţiile generale, cât şi expoziţiile filatelice organizate în ţara noastră.
În capitolul VIII este prezentat comerţul cu mărci poştale, practicat deopotrivă de negustori şi colecţionari încă din secolul al XIX-lea. Supravegherea fenomenului filatelic de către serviciile secrete este arătată în capitolul următor, iar propagandei pe care autorităţile din toate timpurile au încercat să o inducă prin mărcile poştale pe care le emiteau îi este alocat capitolul X. Ultimul capitol este dedicat artiştilor care au realizat machetele mărcilor poştale şi maniera cum au făcut acest lucru. Pentru explicarea unor termeni filatelici, folosiţi pe parcursul lucrării, a fost ataşat un glosar. Dintre documentele inedite întâlnite pe parcursul cercetării în arhive, au fost selectate cele considerate importante şi relevante, şi prezentate în anexe. În cadrul acestora a fost inclus şi un dicţionar al artiştilor care au machetat mărci poştale româneşti, realizat în urma cercetărilor făcute.


Adauga in Cos:

  • Produs de: Cristian Scaiceanu

IP-ul dumneavoastra este: 54.224.100.134
Copyright © 2018 Oscar Print.