BASARABIA PRIMA ZI A MARII UNIRI (27 MARTIE / 9 APRILIE 1918

25,00RON


Autor: MARIAN STEFAN
Format: 15 x 21 cm.,
Pret: 25 RON
Nr. pag. 176, insert de 4 pagini policromie, carte brosata, coperta policromie.
Din cuprins:
Rememorari
Basarabia. Istorii paralele
Basarabia. Prima zi a Marii Uniri
Istoria ca viata
Sechestratul din Kremlin
In mod ciudat, la inceputul secolului XX, în afar? de Marea Neagra, la toate granitele tarii lor, romanii aveau ca vecini tot romani. O realitate pe care Almanahul de la Gotha o exprima astfel: dintr-un total de 11.000.000 de români, 6.585.347 traiau in Regatul Roman, 2.799.479 in Transilvania, 1.121.669 in Basarabia si 230.000 in Bucovina. In 1918, in contextul prabusirii imperiilor tarist si austro-ungar, Basarabia, la 27 martie/9 aprilie, Bucovina, la 15/28 noiembrie, si Transilvania, la 18 noiembrie/1 decembrie, s-au unit cu Patria mama, cele trei evenimente fiind consemnate in istoriografie prin sintagma Marea Unire.
La inceputul anului 1917, dup? 105 ani de la silnica sa inglobare in hotarele imparatiei tariste, si dua? doi ani si jum?tate de la declansarea Primului Razboi Mondial, Basarabia reprezenta una din cele 101 gubernii ale Rusiei. In anii razboiului, tot mai multe voci din randul noroadelor sugrumate in acel angrenaj al „temnitei popoarelor“, cum era denumit imperiul rus, imparta?eau parerea ca o Rusie infranta pe campurile de bataie nu putea fi decat un pas spre propria lor libertate. Prabusirea tarismului, intaia veriga din lantul imperiilor disparute in urma primei conflagratii mondiale – german, austro-ungar si otoman – a fost semnalul unor evenimente care au schimbat hotarator geografia politica a lumii, avand implicatii in viata multor popoare, intre care si poporul roman.
In deplin acord sufletesc cu fratii lor din toate provinciile istorice locuite de ei, romanii dintre Prut si Nistru au dovedit nu numai curaj, ci si o deosebita capacitate de a turna in calapod national aspiratiile lor spre libertate si unitate, parcurgand in doar cateva luni drumul de la gubernie la autonomie, de la autonomie la independenta si de la independenta la unirea cu patria mama. Accelerand mersul istoriei in conformitate cu aspiratiile lor, cu legile dupa care curge insasi viata popoarelor, romanii basarabeni au faptuit la 27 martie/9 aprilie 1918 prima etapa a procesului ce avea sa se incheie prin Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 18 noiembrie/1 decembrie 1918.
Timp de jumatate de secol, unirea Basarabiei cu Romania a ramas un subiect inabordabil pentru istoriografia romaneasca. Ea a devenit insa subiect prioritar dupa prabu?irea regimului comunist, in decembrie 1989. Dupa opinia mea, prin numarul si calitatea lucrarilor publicate in ultimele doua decenii, o contributie importanta si-au adus istoricii din Republica Moldova. In acest efort general de recuperare a istoriei neciuntite a Marii Uniri din 1918 s-au inscris si unele din preocuparile mele, materializate prin cateva studii si articole publicate in paginile revistelor Magazin istoric si Helis. Redactate la date diferite, ca materiale de sine-statatoare, ele contin unele mici repetitii impuse de cronologia evenimentelor, dar si de materialul documentar utilizat. Variate ca abordare si gen publicistic, textele reunite in acest volum sunt unitare prin stradania de a pune in lumina dimensiunea reala a proceselor istorice de la incheierea carora se impline?te un secol. Este si motivul pentru care, la sugestia Editurii Oscar Print, le-am adunat in acest volum.

Adauga in Cos:

  • Produs de: Marian Stefan

IP-ul dumneavoastra este: 54.224.100.134
Copyright © 2018 Oscar Print.