Acasa
Iesire din cont
Acasa
Produse Noi
Despre Editura Oscar Print
Despre Tipografia Oscar Print
Portofoliu de clienti
Cercetare Eureka
Contact
Premii
Categorii
Agora Mozaic
Antropologie urbana
Arte Vizuale
Biblioteca fantastica
Jurnale de calatorie
Limba romana
Sociologie
Inter-Verba->
Istorie
Limbi Straine
Literatura
Literatura pentru copii
Patrimoniu cultural->
Psiho-Logos->
Dictionare
Economie->
Manuale Scolare->
In curs de editare
Precomenzi
Produse noi ...
Produse recomandate ...
Toate produsele ...
Producatori
Selectati
Adrian Majuru
Adrian-S. Iones..
Alexandru Gheor..
Alina Gherasim
Anca Irina Ione..
Angela Banu
Aurelia Balan-M..
Autori multipli..
Catalan Floarea
Claudio Mutti
Constanta Vasil..
Constantin Bala..
Constantin Corn..
Constantin Vior..
Constantin Xeni
Corneliu Buzins..
Corneliu Lupes
Costel Avram
Cristian Paunes..
Cristian Scaice..
Cristina Marcul..
Cristina Sircut..
D. Smaranda, V...
Dan Vasiliu
Dana Jenei
Daniel Arijon
Daniela Busa
Daniela Corina ..
Daniela Luminit..
Daniela Parasch..
Diana Maria Cup..
Diana Maria Mih..
Doina Punga
Dorin Matei
Dumitru Smarand..
Ecaterina Balic..
Elena Bajenaru
Eleonora GAbrie..
Emilia Gogu
Emilian M. Dobr..
Emilian Staniso..
Emilio Mira y L..
Felicia Stef
Flavia Toader
Francisc Iosif ..
Gabriela Lupchi..
George David
George Vrana
Ileana Cazan
Ioan Griga
Ioan Oprescu
Ioan Opris
Ioana Zirra
Ion Creanga si ..
Ion-George Andr..
Iuliana Pastin
Izabela Bostan
Julia Maria Cri..
Laurentia Dasca..
Ligia Georgescu..
Luminita Nichit..
Lupea Severina
Maria Magdalena..
Maria Popan
Maria Popescu
Marian Stefan
Matei Georgescu
Momcilo Luburic..
Nadia Manea
Narcis Dorin Io..
Nicolae Andrei
Nicolae Merisan..
Oana Ionel Deme..
Oliver Velescu
Otilia Doroteea..
Paula Popoiu
Peter Greenaway
prof. Corina Ni..
prof. dr. Const..
prof. Irina Gav..
Rodica Antonesc..
Stefan Marian
Suzana Camelia ..
Tiberiu Rosu
Toni Lucinda
Vonea Razvan Lu..
Wojciech Rojek
Informatii
Livrare & Returnare
Declaratia de Confidentialitate
Conditii de utilizare
Contact
Harta site
Talon Cadou FAQ
Dezabonare Newsletter
Istorie
Produs 19/36
mareste imaginea
Gemenii Lapedatu. Istorie si finante / The Lapedatu twins. History and finances
65,00RON
EDITIE ROMANA - ENGLEZA
Autor: Ioan Opris
Format 17/24
Nr.pag. 214
Pret 65 lei
Din Cuprins:
Cuvant inainte, acad. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
Fratii Lapedatu, acad. Dan Berindei
Evocarea inaintasilor, Ioana Wild, Dan Macavei
Ilustrii gemeni Lapedatu, acad. Razvan Theodorescu
Alexandru si Ion Lapedatu, acad. Ioan-Aurel Pop
Datoria fata de parinti – corespondenta cu Ana Macavei
Doua familii de tarani transilvaneni cu respectul invataturii
Ioan Lapedatu – primul intelectual cu doctorat in trainatate
Gemenii Lapedatu veniti i?n lume sub zodie buna, dar ramasi fara de tata
Pe drumurile vietii lupta?nd pentru a reusi
Participanti la evenimente cruciale
Investiti cu responsabilitati publice si rasplatiti cu onoruri oficiale
Fratii Lapedatu i?n vreme de razboi
Ultimii ani de viata
Recuperarea celor buni – un act de dreptate
Bibliografie
Indice de nume
CONTENTS
Foreword, Acad. Mugur Isarescu, Governor of the National Bank of Romania
The Lapedatu Twins, Acad. Dan Berindei
Evoking the Forefathers, Ioana Wild, Dan Macavei
The ilustrious Lapedatu twins, Acad. Razvan Theodorescu
Alexandru and Ion Lapedatu, Acad. Ioan-Aurel Pop
Duty Towards Parents – Correspondence with Ana Macavei
Two families of Transylvanian Peasants with Respect Towards Education
Ioan Lapedatu – the first intellectual with a PhD degree abroad
The Lapedatu twins born under a bright star, but left without a father
Taking the Paths of Life, Striving to Succeed
Participants to Crucial Events
Invested with Public Responsibilities and Rewarded with Official Honours
The Lapedatu Brothers in Times of War
Last Years
Reinstating the Righteous – An Act of Justice
Bibliography
Name Index
Albumul istoric „Gemenii Lapedatu. Istorie si Finante” este expresia unui demers, tot mai rar intalnit, acela de studiere a arhivelor si fototecilor pe urmele unor mari romani. Asa s-a realizat un tablou detaliat, cu o ilustratie bogata, care ne conduce prin viata fratilor Lapedatu, de fapt prin viata unei intregi generatii de intelectuali romani, generatia Marii Uniri. Impartasesc convingerea ca datoria noastra morala este sa nu lasam sa fie uitate aceste mari valori nationale si, de aceea, lucrari precum acest album istoric, cu extraordinara lor putere de evocare a oamenilor si a epocilor in care acestia au trait, sunt oricand binevenite.
Pentru pregatirea acestui Cuvant inainte, pe care am primit cu interes sa-l scriu, am citit manuscrisul si am constatat ca nu este usor sa aduci informatii inedite despre personalitatea fratilor Ion si Alexandru Lapedatu si despre traseul lor profesional, in conditiile in care albumul istoric de fata, dar si alte volume dedicate in ultimii ani acestor doi mari profesori romani, ardeleni, au vorbit atotcuprinzator despre familia Lapedatu.
In acelasi timp, mi-am dat seama ca Ion I. Lapedatu, cel care a fost aproape 20 de ani in conducerea Bancii Nationale, poate sa fie un excelent studiu de caz cu tema: Profilul uman, moral si profesional al unui membru al Consiliului de administratie al BNR. Altfel spus, ce l-a recomandat pe profesorul si economistul Ion I. Lapedatu pentru a fi numit, in martie 1926, director la Banca Nationala, ca apoi, incepand din 1928, din patru in patru ani, sa fie ales si reales de Adunarea generala a actionarilor BNR director, administrator, viceguvernator al bancii si, in final, sa ocupe fotoliul de guvernator, in perioada 30.09.1944 – 14.03.1945?
In primul rand, o pregatire universitara solida, realizata la Academia Orientala Comerciala si la Facultatea de Drept si Stiinte Politice a Universitatii din Budapesta (1898-1904). In al doilea rand, lista sa de autor al unor lucrari de referinta in domeniul economico-financiar. Sunt foarte multe titluri, nu pot sa le mentionez pe toate, totusi o sa amintesc cateva, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, mi-am propus sa ilustrez profilul unui om de banca, al unui conducator al BNR: „Teoria matematica a asigurarilor vietii” (1900), „Adam Smith. Sistemul sau de economie politica” (1903), „Studii de contabilitate” (1904), „Politica de scont” (1905), „Studii practice de banca” (1906). A studiat fenomenele financiar-bancare fara intrerupere, astfel ca, putin inainte de numirea lui la BNR, scria despre „Chestiunea valutei” (1920), „Unificarea monetara” (1923), „Problema datoriei publice si reforma monetara (1924), „Banca Nationala a Romaniei. Reforma din 1925” (1925).
In plan practic, pana la numirea in Consiliul de administratie al bancii, Ion I. Lapedatu inregistrase deja contributii valoroase la dezvoltarea institutiilor de credit si de asigurari din Transilvania. Activase in cadrul „Conferintei directorilor institutelor romanesti de credit”, initiata de profesorul Cornel Diaconoviciu (1898); lucrase la banci din Sibiu, Cluj, Budapesta si Viena; ocupase functiile de secretar si apoi director la Banca „Ardeleana” din Orastie (1905, 1906); era recunoscut, in mediile financiar-bancare, ca fondator al sistemului de asigurari pentru romanii din Transilvania, el fiind cel care pregatise documentele de fondare si condusese campania de subscriptie pentru infiintarea in anul 1911 a „Bancii
Generale de Asigurare” din Sibiu, viitoarea banca „Prima Ardeleana”, unde a fost presedinte al Consiliului de administratie. Desigur, a contat la numirea sa in fruntea BNR si functia de secretar general al resortului finantelor in Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului si Tinuturilor Romanesti din Ungaria, primita la 1 Decembrie 1918, la Aba Iulia.
A venit la BNR cu o practica didactica importanta, obtinuta si probata ca profesor titular al Catedrei de Finante Publice si Private la Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Cluj (1922-1938), precum si cu experienta diplomatica a misiunilor internationale indeplinite pentru tara, dupa Marea Unire, la Bruxelles, Budapesta, Paris, Praga ori Berlin. Nu in ultimul rand, a avut o mare disponibilitate pentru a initia si incuraja actiunile culturale si sportive, precum si operele de binefacere, ceea ce, trebuie sa subliniez, a caracterizat conducerea Bancii Nationale inca de la infiintarea institutiei (1880).
Marturisesc ca nu intamplator am avut gandul de a realiza portretul unui membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, pornind de la profilul uman si profesional al lui Ion I. Lapedatu. Am avut de mult sentimentul ca il cunosc mai mult decat poate fi cunoscut profesorul din tot ceea ce s-a scris despre el sau din tot ceea ce a scris el insusi. Si asta pentru ca in anii `90, inca de la primele editii ale Simpozionului „Cristian Popisteanu”, am avut sansa sa remarc in sala o prezenta cu totul inedita, o doamna care emana un rafinament din alte vremuri. Mereu cu zambetul pe buze, mereu binevoitoare. Era Pica Maior, fiica lui Ion I. Lapedatu. In prezenta sa te simteai conectat la vremurile faste al Romaniei, la temelia carora si familia sa pusese o piatra pretioasa, vremuri pe care le traise si despre care povestea cu modestie si cu un extraordinar firesc. Reusea cu usurinta sa te aduca in intimitatea familiei sale, atunci cand vorbea cu simplitate despre tata, despre vizitele pe care i le facea la banca sau despre cei doi ani in care ea insasi a lucrat la banca. Asa am aflat ca fostul guvernator isi iubea tara si ca era adeptul lucrului facut temeinic, precum si al unui optimism prudent. Foarte devotat familie sale, isi iubea foarte mult sotia si fiica. Atunci cand avea ragaz, petrecea timpul in natura, fiind si un neobosit alpinist.
M-am convins astfel ca dimensiunea umana a completat in mod fericit economistul in cazul lui Ion I. Lapedatu, ca, de altfel, in multe alte cazuri de membri ai Consiliului de administratie al BNR. De aceea, cred ca viitorul bancii noastre centrale are suficiente precedente care-l pot legitima.
Acad. Mugur Constantin Isarescu
Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei
Adauga in Cos:
Produs de: Ioan Opris
Clientii care au cumparat acest produs, au mai cumparat...
REVISTA DE ANTROPOLOGIE NR. 7
REVISTA DE ANTROPOLOGIE NR. 8
Viata femeilor in perioada interbelica
Amintiri… Vacantele mele din vremurile bune de altadata
Informatii despre Producator
Alte produse
Anunturi
Anunta-ma cand apar modificari la
Gemenii Lapedatu. Istorie si finante / The Lapedatu twins. History and finances
Parteneri
Limba
Moneda
Romanian Ron
Cine e Online
Acum sunt 3 vizitatori online.
Acasa
IP-ul dumneavoastra este: 54.224.100.134
Copyright © 2018
Oscar Print
.