Carol al II-lea. Portretul unui Rege

75,00RON


Autor: Narcis Dorin Ion
Format: 23 x 28 Coperta: policromie, brosata
Nr. pag. 174

Din Cuprins:

Un Hohenzollern cu specific na?ional, academician Razvan Theodorescu
Carol al II lea al Romaniei. Portretul unui rege controversat
Copilaria si adolescenta
Principe mostenitor
Rege al Romaniei
Carol al II-lea in exil
Emblemele arhitectonice ale unei domnii
Portrete de rege
Rezumat in engleza
Rezumat in franceza

Dintre toti suveranii Romaniei, regele Carol al II-lea a fost, fara îndoiala, cel care a provocat în randul contemporanilor cea mai variata gama de sentimente, de la adulatie la contestarea violenta, fiind vazut cand ca un salvator, cand ca un demon. Aceasta datorita caracterului sau complex - greu de prins intr-o portretizare, fie ea cat de buna - pe care nimeni nu a reusit sa-l desluseasca in toate tainele lui. Regele Carol al II-lea ramane si azi un personaj controversat, gratie vietii tumultoase, plina de contradictii, pe care destinul i-a harazit-o.
Cel de-al treilea rege al Romaniei s-a nascut la castelul Peles din Sinaia, in ziua de 3/16 octombrie 1893, la numai noua luni si cinci zile de la casatoria parintilor sai, principele Ferdinand de Hohenzollern si principesa Maria de Edinburg.
Principele Carol a avut o fire complexa, macinata de contradictii. Contemporanii au incercat sa-i contureze portretul folosind cele mai diverse epitete pentru a-l caracteriza. Remarcabilul memorialist si portretist Constantin Argetoianu ni-l prezinta astfel in Memoriile sale: "Nu e om care sa se prezinte sub un aspect fizic mai normal si mai placut ca Regele Carol al II-lea. ... Prin afabilitatea cu care intampina pe oricine, cucereste din primul moment pe interlocutorii sai. Si cu cat vorbeste cineva cu dansul, cu atat impresia unui robust simt, unui exceptional dar de judecata si unei neasteptate intinderi de cunostinte creste. Cred ca nimeni n-a iesit de la dansul, dupa o ora de conversatie, fara sa-si zica; asta e omul care ne trebuie !"

Adauga in Cos:

  • Produs de: Narcis Dorin Ion

IP-ul dumneavoastra este: 54.198.151.201
Copyright © 2018 Oscar Print.