Datoria publica a Romaniei 1864-1949

100,00RON


 

Autor: Angela Banu

Format 17/13

Nr. pag. 432, carte cusuta si legata

Din cuprins:

Partea I:

CADRUL LEGISLATIV AL CONSTITUIRII SI GESTIONARII

DATORIEI PUBLICE  ÎN ROMÂNIA  (1864-1949).

1. EVOLUTIA ORGANIZARII FINANTELOR PUBLICE.

1.1. Aparatul administrativ.

1.1.1. Ministerul de Finante al României

1.1.2. Institutii financiare publice

1.1.3. Banca Nationala a României

1.2. Contabilitatea publica si controlul gestionarii banilor publici.

1.2.1. Contabilitatea publica

1.2.2. Curtea de Conturi

 

2. DATORIA PUBLICA ÎN BUGETUL DE STAT AL ROMÂNIEI

Evolutia finantelor României moderne constituite prin Unirea Principatelor în 1859, s-a bazat pe experienta organizarii financiare a Munteniei si Moldovei având sarcina de a-si însusi organizarea si functionarea institutiilor financiare dupa modelul lumii moderne, asa cum functionau în Occidentul European.

În privinta datoriei publice, exista o reflectare clara a angajamentelor, concretizata prin scadentarele întocmite, cu sume si termene precis înscrise la buget si urmarite de contabilitatea statului.

Statul român a contractat în perioada 1864 – 1945, pentru diferite necesitati economice, împrumuturi de pe piata interna si, prioritar, de pe piata externa. De remarcat faptul ca, în rândul claselor si cercurilor conducatoare s-a constituit si o opozitie de conceptii împotriva investitiilor straine de capital si s-a încercat o limitare a acestora în unele ramuri. Fata de împrumuturile de pe pietele externe nu a existat nici o împotrivire; creditele externe au fost privite ca un dar de prezent cu obligatii viitoare, de aceea s-a si recurs destul de frecvent la acestea.

Lucrarea Datoria Publica a României (1864-1949) abordeaza o tema de cercetare inedita în literatura de specialitate bazându-se pe documente de arhiva, legislatie specifica epocii respective, realizând o analiza si o sinteza a datoriei publice românesti (interna si externa) din secolele XIX-XX.


Adauga in Cos:

  • Produs de: Angela Banu

IP-ul dumneavoastra este: 54.224.100.134
Copyright © 2018 Oscar Print.