Figuri ilustre din epoca Romaniei Mari

65,00RON


Autor: Constantin Xeni, editie ingrijita de Marian Stefan
Nr.pag.: 320
Format: 17 x 24, editie cartonata


Din Nota asupra editiei: Manuscrisul olograf si trei dactilograme (una singura colationata) se afla la Arhivele Nationale, Arhiva istorica centrala, inventar nr.1.851. textul pe care il reproducem este cel din Dosarul nr. 2 (colationat), dar supus de noi insine unei noi confruntari cu manuscrisul olograf, ceea ce ne-a prilejuit depistarea unor lecturi eronate sau chiar omiteri de text. Am pastrat titlurile de capitole si paragrafe asa cum au fost mentionate de autor in Tabla de materii, redactata de el insusi.

Din Prefata autorului: Aceste pagini le scriu in pribegie. Nu stiu cand, nici macar daca ele vor putea vedea lumina zilei. Prin fumul oraselor incendiate e greu sa intrezaresti viitorul. Cand scriu aceste randuri cea mai monstruoasa din catastrofele omenirii pustieste lumea. …

Rog pe cititorii acestor pagini sa nu caute in ele biografii in intelesul didactic al cuvantului. Nu biografii m-am incercat sa scriu. Am urmarit altceva. Mi-am propus sa fixez o serie de portrete sufletesti – daca mi se permite cuvantul – o fresca morala a figurilor care au binemeritat de la patrie, si m-am silit sa impletesc acele portrete in chip atat de strans cu evenimentele in mijlocul carora au trait..

M-am silit inainte de toate sa fiu veridic, calauzit de convingerea ca o carte de acest fel nu merita sa fie scrisa fara respectul intreg al unei corecte obiectivitati.De aceea n-am ezitat a releva, alaturi de marile insusiri ale acestor barbate, si unele curiozitati ale temeperamentului lor, as zice chiar unele slabiciuni. Cand zugravesti oamenii nu trebuie sa iei nimic din ceea ce au, dar cred ca nici nu esti obligat sa le dai ceea ce n-au.


Din Cuprins:
I.FIGURI POLITICE

Ionel Bratianu

Take Ionescu

Petre P Carp

Iuliu Maniu

Nicolae Iorga

Nicolae Titulescu

Ion G.Duca

II. DIN VIATA BAROULUI

Palatul justitiei

Mihaile Korne

Vasile Missir

Constantin Dissescu

Mihail Antonescu

Titu Maiorescu

Matei Cantacuzino

Dimitrie Alexandresco

Alexandru Djuvara

Thoma Stelian

Grigore Iunian


III. EVOCARI LITERARE

Climatul literar la 1900

Dejunuri literare

Semanatorul

La raspantie

La Caragiale

 

Adauga in Cos:

  • Produs de: Constantin Xeni

IP-ul dumneavoastra este: 107.22.48.243
Copyright © 2018 Oscar Print.